2014. március 21., péntek

Rob in Budapest - LAN


Ezt a kis szöveget kezdő tanulókkal érdemes felhasználni. Bemutatás, emberek jellemzése a téma, nyelvtanban pedig a befejezett jelen használatos benne sokszor. Akár házi feladatnak is kiadható, a nyelvi jegyzetek elolvasásával önállóan is feldolgozható. A szöveget a nyelvi jegyzetek nélkül is kiadhatod. Ugyanez a szöveg gap-filling formában az előző bejegyzésben található.


Rob in Budapest
->  Language Notes
Rob in Budapest
Általában: A jelen szövegben a befejezett jelen használatos sok esetben, hiszen arról beszél a szöveg írója, hogy eddig mmi történt illetve mi nem történt még. A befejezett jelen használati szabályai közül ez az, amikor összegzésről beszélünk. A referenciaidő a jelen pillanata, és azt összegezzük, hogy eddig, a jelen pillanatig milyen események zajlottak le.
Rob has never been to Hungary: A be létige harmadik alaja a been. Hogy valaki volt már valamilyen helyen, hogy járt már ott, azt a to prepozíció használatával kell mondani: to Hungary.
before: eddig még. Ezt a szót használd a befejezett jelennel együtt, ha ezt akarod kifejezni!
He has spent only a month in Budapest: Még csak egy hónapot töltött el - a spend ige harmadik alakja ez. Ezzel mond, hogy valamennyi ideje van már valahol valaki.
Rob likes the architecture: tetszik neki az építészet. Ez itt természetesen nem befejezett igeidő, hiszen nem összegzésről szól, hanem általánosságról.
he went there last week: itt nem befejezett jelent, hanem egyszerű múltat használunk, mert nem összegzésről van szó, hanem a múlt hétről, egyszeri eseményt mond el a szöveg.
he has never seen such a beautiful small town: még soha nem látott ilyen szép kisvárost. A mondatot be is magolhatod, de teljesen logikusan áll össze: még nem volt eddig ilyen - összegzés, tehát befejezett jelen

Rob is a teacher. He is from London, England. He is working in Budapest now as a language teacher.
Rob has never been to Hungary before, this is his first time here. He has spent only a month in Budapest, so he hasn't seen very much. Rob likes the architecture in Budapest very much. He has seen some of the most famous sights already, including the Buda Castle, the Vajdahunyad Castle and the City Park, and some nice places in Óbuda.
Rob hasn't seen very many other places in Hungary. He has been to Szentendre, he went there last week and he liked it very much. Actually he says that he has never seen such a beautiful small town. Rob would also like to visit Visegrád, maybe next week or some time very soon.

Mit lehet még tenni a szöveggel?
  • olvastasd fel hangosan
  • tegyenek fel olyan kérdéseket, amelyre megvan a válasz a szövegben 
  • tegyenek fel olyan kérdéseket, amelyekre nem válaszol a szöveg, de érdekes lehet (Hány éves Rob, milyen zenét szeret stb.)
  • mondják el a szöveg tartalmát (vagy teljes egészét pontosan, bemagolva)
  • csináljanak interjút Robbal (egy valaki Rob, a többi a kérdező)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése